2013 m. kovo 12 d., antradienis

Išvarymas 2011-12-22

Kažkodėl nelinksma, nors visad tu ant bangos.
„Išvarymas“ yra ne spektaklis. Ir kai jį pavadina spektakliu, mane kas kartą trumpam nupurto. Jis yra daugiau nei spektaklis. „Išvarymas“ – tai reiškinys, draugas, konjako stikliukas ir šilta ranka ant peties, kai to labiausiai reikia. Jis – petys, kai nebesulaikai ašarų, nors stovi prieš kokius penkis šimtus žiūrovų. Jis – didžiulis arbatos puodelis, kai viduje viskas susitingę iš šalčio, neramumo ir kažko daugiau. Migdomieji, kai nebežinai ko imtis, kad pagaliau užmigtum. Pliušinis žaislas, kai išeina visi ir lieki vienas. Tyla ir ramybė, kurias taip stipriai imi vertinti po nesibaigiančio bėgimo ir ausis nepaliekančio triukšmo. Meilė, kuri stipri tiek, kiek esame silpni mes.
Visą vasarą galėjau prastaugti iš ilgesio „Išvarymui“. Kartais atrodydavo – atimkit atostogas, saulę, vasaros šilumą, kavą kasrytinę, susitikimų milijoną, tik duokit man „Išvarymą“!
„Išvarymą“ būtina pamatyti kiekvienam. Nesakau, kad visiems patiks. Bus džiugu, jei kažkas išeis anksčiau laiko, nes tai reikš, jog abejingų nepaliko, o aš šventai tikiu,kad teatro paskirtis šiame gyvenime – nepalikti žiūrovo kėdėje nei vieno abejingo veido.
Jį reikia patirti. Persijoti per save. Prisijaukinti it laukinę katę, sugalvojant jai netikrą vardą, kuris ateity, visai gali būti, virs tikru. Tai gali užtrukti velniškai ilgai. Nuo to karto, kai pirmą sykį pamačiau „Išvarymą“ iki to laiko, kol supratau, kas jis toks per vienas, man prireikė beveik metų.
Jis šaukte šaukiasi būti priimtas į svečius, pavaišintas arbata ir saldainiais su karamele. Jo reikia. Jis negali būti vienas. Tiesiog. Vienas. Ir jam reikia. Mūsų visų.
„Išvarymas“ įleidžia į tave šaknis, apsigyvena, šluotkočiais sulaužo vidinę įtampą, apkloja jaukia ramybe, įsiskverbia į vidų. Turi su juo valgyti, miegoti, eiti pasivaikščioti, kai galva buzgia it Vespa nuo neperskaitytų knygų, turi kalbėti juo. Kai velniokiškai reikia kažką pamiršti, bet nemoki, nes tai per daug apsigyvenę tavy, tari visai kaip Benas po nakties su Egle „Grįšiu, išgersiu tiek kokakolos skardinių, kiek niekada gyvenime negėriau, jos skoniu užglaistysiu Eglės skonį, kauksiu…Nežinau, kaip, bet aš ją kažkaip pamiršiu“. O kai norisi žmogui pasakyti, kad jis nėra pilkos masės dalyvis, teištari visai kaip Eglė Benui „Benai, tu pastebėjai? Jie kitokie nei mes, mes dar nesugadinti, dar tokie tikri, tu pastebėjai?“. Kai būna labai bloga, kartoju Eglės žodžius „Atsiknisk tu nuo mano vargšės galvos“
Kai sakau žodžius, kuriuos jis apgyvendino many, jaučiu, kad jis šypsosi. Šypsausi ir aš. Nes man gera, kai kitų žodžiai apsigyvena many.
„Išvarymas“ nuostabiai parodo, iki ko gali nusiristi žmogus. Ir iki ko pakilti. Kiekvieną kartą pažadi sau „Lietuva, nepaliksiu tavęs per amžius“ ir kiekvieną kartą skauda, nes žinai,kad Lietuvą ne tik paliksi, bet ir joje savęs nepaliksi.
Jis padeda gyventi.
Jis moko būti.
Jis yra rekalingas.
Nes mes galime būti laimingi ir išvaryti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą